Participation Is Risky: Approaches to Joint Creative Processes

‘Participatie’ leidt binnen diverse sectoren tot heel wat begripsverwarring. De term wordt snel in de mond genomen, zeker in een nieuwe-mediacontext en in innovatie-onderzoek, en gelijkgesteld met interactie of eenvoudige publieksbevragingen. Bij een recente generatie kunstenaars en vormgevers groeit op vanzelfsprekende wijze de behoefte om samen te werken, over de grenzen van disciplines en domeinen heen, waarbij ook de eindgebruikers inhoudelijk, of qua vorm of structuur aan kunnen bijdragen. Doordat men zich bedient van nieuwe media, die door hun aard andere, toegesneden werkwijzen en werkprocessen verlangen, worden nieuwe parameters in het creatief (samen-) werken ontwikkeld. Hun werk heeft dus (nog) geen vaste vorm, maar evolueert door deze samenwerking. | verder De stelling van dit boek is dat makers die zich engageren in participatieve praktijken, het risico moeten nemen om uit hun klassieke rol te stappen. Het boek toont dat interessante participatieve praktijken, methoden en uitkomsten juist gekenmerkt zijn door het ‘riskant’ confronteren van de verschillen tussen disciplines en perspectieven.
Liesbeth Huybrechts is onderzoeker en docent aan de Media, Arts and Design Faculty (MAD-Fac Genk, LUCA/Faculteit der Kunsten KULeuven), Culturele Studies aan de KULeuven en de Design Academy Eindhoven. Ze is hoofd research van de Unit Interactions and is verbonden aan de groep Social Spaces, die de sociale en participatieve betekenissen, gebruik en toepassingen van kunst, design en nieuwe media verkennen. http://www.socialspaces.be | verder

Yanki Lee, Cristiano Storni, Jessica Schoffelen, Katrien Dreessen en Selina Schepers richten zich binnen uiteenlopende onderzoeksinstituten op ontwerpmethodologie, participatie, technologie en sociale innovatie.

http://www.valiz.nl/nl/ParticipationIsRisky

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: