Fakbar — door studenten, voor studenten

Antwerpen krijgt een eigen ‘fakbar’. Het concept – een bar uitgebaat door studentenclubs – komt oorspronkelijk uit Leuven en doet in de Scheldestad de wenkbrauwen fronzen. “We vrezen oneerlijke concurrentie met hun pinten aan amper 1 euro”, klinkt het bij de studentencafés. Ook het overkoepelende Antwerps Studenten Overleg is niet opgezet met het initiatief.

Abstract wordt de eerste bar uitgebaat door studenten in Antwerpen. – KOS
Abstract wordt de eerste bar uitgebaat door studenten in Antwerpen. – KOS
In de Sint-Andriesstraat gaan op 11 februari de tapkranen van de allereerste Antwerpse fakbar open, in een ruimte op de campus van de Thomas More Hogeschool, de vestiging van de KU Leuven in Antwerpen. Verschillende gratis vaten luiden de komst van de faculteitsclub Abstract in, waar een pintje standaard amper 1 euro zal kosten. “Het is een Leuvense traditie”, legt Flora Carijn van de KU Leuven uit. “Ook in Gent zijn er fakbars. Door de recente aanwezigheid van onze universiteit in Antwerpen hebben we aan onze studenten gevraagd of zij ook nood hadden aan een eigen stek. Er was de opportuniteit en bereidheid om iets op te zetten.”

Uitbating door studenten
Studentenverenigingen Absoc (economiestudenten) en Astra (toegepaste taalkunde) staan in voor de contacten met de leveranciers, het betalen van de verzekeringen en de uitbating van de fakbar. “Met ondersteuning en begeleiding van de universiteit uiteraard.”

Maar die sponsoring door de Leuvenste universiteit stoot behoorlijk wat klassieke studentencafés tegen de borst. “We hebben het nu al zo moeilijk”, fulmineert Dennis Bruggeman, uitbater van het studentencafe Den Uil aan de Sint- Jacobsmarkt waar de rechtenstudenten van de club Sofia (UAntwerpen) onderdak krijgen. “De eerste maanden en misschien zelfs jaren zullen we dat wel voelen, ook al zitten ze niet in het hart van de studentenbuurt. Die prijzen, daar kunnen wij niet mee concurreren.”

Zijn collega van het bekende studentencafé De Salamander aan de Ossenmarkt, waar zeven studentenclubs zitten, treedt hem bij. “Die panden worden gehuurd door de universiteit en dat wordt uiteraard niet verrekend in de prijs van hun bier. Ik zie sowieso nadelen. En het is maar de vraag of ze op termijn niet gaan uitbreiden.”

Onderwijskwaliteit
De komst van de fakbar beroert niet alleen de portemonnees van de studentencafés, ook het Antwerps Studenten Overleg (ASO) – met afvaardigingen van studenten uit àlle raden en verenigingen – is er niet mee opgezet. “Als studenten hebben wij uiteraard niets tegen goedkope pintjes, maar hier streven we naar een studentenleven dat zich optimaal integreert in de stad. In dat opzicht vinden we dat dit initiatief indruist tegen wat Antwerpen als studentenstad inhoudt.”, zegt voorzitter Jonas Van Orshoven. “We nemen dit zeker mee in ons volgend groot overleg.” Ook UAntwerpen is niet echt blij met het initiatief van de Leuvense concurrent. “We concurreren liever op het vlak van onderwijskwaliteit dan met de prijs van een pint”, zegt woordvoerder Peter De Meyer.

De KU Leuven daarentegen ziet geen graten in haar nieuwe fakbar. “Het wordt zeker geen café dat tot 5 uur ‘s ochtends open is. En alles verloopt volgens de regels van onze universiteit.”

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/heibel-rond-pintjes-aan-1-euro-a2200067/

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: